Uniunea Europeană a propus interzicerea vânzării tuturor mașinilor noi pe benzină și diesel, inclusiv hibrizi, din 2035, ca parte a de măsuri pentru reducerea dramatică a emisiilor de gaze cu efect de seră. Comisia Europeană vrea să reducă cu 55% rata emisiilor de CO2 până în 2030, crescând la 100% până în 2035, lucru ce ar face imposibilă vânzarea vehiculelor cu combustibil fosil în cele 27 de state membre ale UE.
Noile obiective, care devin din ce în ce mai dure, au forțat deja companiile producătoare de mașini să își mărească dramatic oferta de vehicule electrificate pentru a evita amenzile impuse de UE. Mai multe mărci importante de automobile, inclusiv Bentley, Ford, Opel, Vauxhall și Volvo, au prezentat deja planurile de a trece la vehicule complet electrice în Europa până în 2030. Propunerile Comisiei Europene includ, de asemenea, legislație pentru a spori infrastructura necesară circulației de vehicule electrice.
Astfel, până în 2025, statele membre ar trebui să instaleze puncte de încărcare de-a lungul drumurilor la o distanță de cel mult 60 km pentru vehiculele electrice cu baterie și 150 km pentru vehiculele electrice cu celule de combustibil cu hidrogen.
Obiectivele privind emisiile reducerea emisiilor de carbon de la nivelul UE fac parte dintr-o serie mai largă de măsuri menite să reducă semnificativ efectul de seră la până în 2050. UE declară că planul lor de a electrifica întreaga piața auto este în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris.