Tesla este pe cale să echipeze mașinile din gamă cu o nouă generație de acumulatori Li-ion. Până la 750 km autonomie, chiar de anul viitor

Gigantul american pregătește trecerea la acumulatorii next-gen, o nouă generație de baterii Li-ion dezvoltată în colaborare cu Panasonic. Se pare că noua tehnologie va fi ceva mai ieftin de construit și va oferi cu 20% mai multă autonomie decât bateriile existente. 

Panasonic va începe producția de serie a celei mai recente generații de baterii Li-ion anul viitor, conform experților din industrie. Vorbim despre celule în format 4680 (46 mm x 80 mm), de două ori mai mari decât generația actuală, dar care oferă o capacitate de până la 5 ori mai mare pe unitate. Tesla va putea produce baterii cu mai puține celule, dar cu o capacitate mai mare ca rezultat. Concomitent, complexitatea acumulatorului va scădea, implicit și prețul acestuia. Potrivit surselor apropiate, raza de acțiune a versiunii long-range Tesla Model S se va extinde de la 650 km la 750 km. 

Rămâne de văzut dacă reducerea costurilor de 10% până la 20% pentru noile celule Li-ion se vor reflecta în prețul final al mașinilor sau dacă Tesla va alege în schimb să majoreze profitul realizat. Într-adevăr, economiile pentru Tesla ar putea fi substanțial mai mari, până la 30% dacă sunt menținute nivelurile actuale de autonomie (puteți obține aceeași autonomie instalând cu până la 20% mai puține celule Li-ion).

Panasonic, principalul furnizor pentru modelele mai scumpe de la Tesla, investește circa 704 milioane de dolari la fabrica sa din Wakayama, Japonia, în instalarea de noi echipamente pentru producerea de acumulatori. Doar o singură fabrică va avea suficientă capacitate de producție pentru a echipa 150.000 de vehicule electrice în fiecare an, conform unor informații guvernamentale nefondate. Compania japoneză ar putea începe să producă loturi mici din noua generație de baterii încă din luna martie a acestui an, permițând mai multe teste și validarea tehnologiei înainte de lansarea oficială. 

Tesla intenționează să creeze propriile soluții interne, pe lângă utilizarea bateriilor alimentate de Panasonic, reducând la minimum dependența sa de terți. Elon Musk, pe de altă parte, a declarat în septembrie 2021 că va crește achizițiile bateriilor de la Panasonic, LG Chem și CATL, avertizând în același timp cu privire la „lipsuri semnificative” în 2022, care ar putea fi ulterior rezolvate doar cu ajutorul fabricilor proprii de acumulatori. 

Sursă: go4it.ro 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>