Motiv de îngrijorare: România are cel mai scump carburant din Europa

În ultimele luni, prețul carburanților a crescut substanțial, iar sursele anunță că evoluția nu se va opri aici. Benzina și motorina se scumpesc săptămânal, acesta fiind unul dintre motivele pentru care economistul Iancu Guda spune că românii plătesc cel mai mult pentru carburanți la nivel european. 

Potrivit datelor evoluției prețurilor din ultimele săptămâni, consumatorii au început să resimtă lista de scumpiri. Românii sunt de părere că raportat la salariile și pensiile din țară, prețul carburanților este unul prea ridicat. 

Mai exact, o parte dintre șoferii care dețin o mașina pe motorină trebuie să scoată din buzunar săptămânal aproape 1.000 de lei pentru un plin. În luna septembrie din 2021, economiștii estimează o scumpire a combustibilului cu 63% față de aceeași perioadă a anului trecut. În 2020, prețul barilului de petrol era 186 lei, însă acum prețul a urcat la 304 lei. 

Guda apreciază că, raportat la salariul mediu, avem cel mai scump combustibil, iar la puterea de cumpărare, România cea mai piperată țară din UE din această perspectivă. „În medie, o familie alocă 10% pentru transport, incluzând și combustibil pentru cei care au mașini. Cred că e o presiune pentru buzunarul românilor,” a declarat economistul pentru Digi TV.

În contextul dat, Iancu Guda mai spune că principalii factori care au stat la baza acestor creșteri de preț sunt revenirea economiei și producția din industrie care duce la creșterea cererii de piață. 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>