Ministerul Transporturilor a anunțat că intenționează să cumpere 12 trenuri alimentate cu hidrogen, urmând ca acestea să circule din 2024 

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și-a dezvăluit intenția de a achiziționa 12 trenuri pe hidrogen pentru modernizarea căilor ferate din România. Va fi lansată o licitație în acest sens, iar trenurile noi ar putea să circule din 2024, datorită unei finanțări asigurată de către Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Prin urmare, va fi lansată prima licitație pentru achiziția trenurilor pe hidrogen. Este de menționat faptul că Uniunea Europeană impune reguli stricte cu privire la desfășurarea acestei licitații, motiv pentru care trebuie să fie organizată corespunzător și să se desfășoare fără probleme. În caz contrar, finanțarea va fi retrasă dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite. 

Dacă licitația decurge fără probleme, noile trenurile vor fi introduse pe căile ferate din România începând din 2024. Fiecare tren vine la prețul de zece milioane de euro, însă va fi nevoie de o infrastrictură cu stații de alimentare. Costul unei astfel de stații se ridică la 15 milioane de euro, însă Autoritatea pentru Reforma Căilor Ferate refuză să le achiziționeze. Câștigătorul licitației va fi responsabil de întreținerea și livrarea trenurilor cu hidrogen în acest caz. 

Noile trenuri vor trece și prin Gara de Nord București, care va găzdui o stație de încărcare cu hidrogen, apoi vor trece prin Otopeni sau Piteşti, conform planului PNRR. Vor arăta similar cu săgețile albastre și vor veni în trei vagoane cu 150 de locuri fiecare. Un tren cu hidrogen va indică o rază de acțiune de 1.000 de kilometri. 

Dacă totul merge bine, este posibil să vedem primul astfel de tren pe șinele noastre încă din 2024. România va primi toate cele 12 trenuri până în 2026, potrivit lui Ștefan Roșeanu, directorul Autorității pentru Reforma Căilor Ferate. Trenurile de acest tip sunt deja utilizate în Germania, Franța, Țările de Jos, Austria și Italia. 

Sursă: profit.ro

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>