Codul Rutier vine cu noi reglementări pentru modul în care bicicliștii pot fi depășiți de mașini

Ordonanța de Urgență a Guvernului 195/2002 a primit o modificare importantă legată de modul în care șoferii vor fi obligați să execute depășirea unei biciclete sau trotinete.

Până de curând, Codul Rutier recomanda șoferilor care voiau să depășească bicicliștii păstrarea unei distanțe minime de 1,5 m față de vehicul, însă fiind doar o recomandare, șoferii nu puteau fi sancționați pentru nerespectarea acesteia, mai ales dacă distanța nu putea fi măsurată în mod obiectiv, motiv pentru care regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 a fost acum modificat prin Hotărâre de Guvern. 

Noua reglementare, care asigură o mai mare protecție asupra bicicliștilor, a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că a intrat deja în vigoare. Șoferii care circulă cu mai puțin de 50 km/h la depășirea unei biciclete sau trotinete pot face acest lucru trecând peste axul drumului cu roțile din stânga, iar cei care au mai mult de 50 km/h trebuie să depășească axul drumului/linia întreruptă cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului.

„Prin această modificare s-a urmărit crearea unei siguranțe suplimentare a bicicliștilor și a celor care conduc trotinete electrice, prin crearea unui spațiu lateral suficient între autovehicule și vehiculele care au o viteză de deplasare mai redusă”, a declarat Ionuț Lazăr, inspector principal la Poliția Rutieră Timiș.

De asemenea, la întâlnirea marcajului longitudinal continuu, depășirea bicicletelor este, așadar, interzisă. Șoferul va trebui să aștepte până când poate depăși regulamentar biciclistul. În caz contrar, încălcarea noii reglementări atrage după sine suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Sursă: adevarul.ro

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>