Mașina personală este unul dintre mijloacele de transport folosit cel mai mult în ziua de azi. Oamenii caută o modalitate de mișcare rapidă, care să le ofere confort și siguranță în același timp. Datorită noilor tehnologii, mașinile sunt acum mai sigure ca niciodată. Așa apar senzorii de ploaie, sistemele de siguranță ISOFIX, ESP și senzorii de parcare. Acestea din urmă sunt pe piață de câțiva ani și sunt foarte practice. Dacă încă nu le cunoști, acest articol este pentru tine.
Ce sunt senzorii de parcare?
Senzorii de parcare, numiți și asistenți de parcare, sunt dispozitive care constau în principal din senzori ultrasonici, controlere și afișaje. Sarcina acestora este să-l ajute pe șofer să „simtă” lucruri pe care nu le pot vedea în oglinda retrovizoare și să-l informeze despre obstacolele din jurul lor printr-un afișaj sau un sunet mai intuitiv. Acești senzori elimină problemele de vizibilitate ale șoferului, din față, din spate, din stânga și din dreapta la parcare, mers înapoi și pornirea vehiculului. De asemenea, ajută la eliminarea efectelor punctului mort și a vederii încețoșate.
Un senzor de parcare este, așadar, o unealtă care ajută conducătorul autovehiculului să parcheze corect și în siguranță, fiind foarte practic pentru manevrarea în locurile unde este mai puțin spațiu. Pentru a funcționa, acești senzori folosesc tehnologia ultrasonică. Prin intermediul acestuia sunt capabili să detecteze distanța în fața anumitor obstacole. Când respectivul obstacol este detectat, pe afișajul vehiculului vor fi emise un bip și o serie de alerte. Acest lucru avertizează șoferul că se va produce un impact va continua să se deplaseze în acea direcție. Cel mai frecvent, acești senzori sunt plasați în spate, astfel încât șoferul să fie conștient când un obstacol este prea aproape. Cu toate acestea, există și senzori care sunt plasați în față. De exemplu, în cazul în care șoferul își parchează vehiculul, acesta va primi un avertisment care indică faptul că se apropie prea mult de mașina din spate.
Ce tipuri de senzori de parcare există? Există două tipuri principale de senzori de parcare.
Senzori cu ultrasunete. Sunt dispozitive wireless care sunt instalate în bara de protecție. Sunt alcătuite din aproximativ 4-6 cercuri care se află lângă zona reflectoarelor. Aceștia lucrează emițând ultrasunete cu ajutorul cărora vor măsura distanța obiectelor prin ecouri (aceasta este metoda pe care o folosesc delfinii pentru a se orienta și recunoaște mediul). Cu cât numărul de senzori este mai mare, cu atât sistemul va avea mai multă precizie.
Senzori electromagnetici/detecție solară. Sunt dispuși pe benzi metalice care se află în interiorul barelor de protecție. Au avantajul că pot detecta obstacole în spatele mașinii, chiar dacă viteza acesteia este mare. Cu toate acestea, aceștia nu sunt la fel de utili în condiții de ploaie.
Principalele funcții ale senzorilor de parcare includ următoarele:
Măsoară cu precizie distanța dintre partea din spate sau din față a vehiculului și cel mai apropiat obstacol.
La marșarier până la distanța limită, aceștia emit un sunet de avertizare rapid pentru a-i reaminti șoferului să fie atent la frânare.
Sunetele de avertizare sunt repetate pentru a-i avertiza pe pietoni să fie vigilenți.
Dacă vă gândiți să cumpărați o mașină cu senzori de parcare, sau doar senzori de parcare este esențial să înțelegeți cum funcționează aceștia. În acest fel, puteți profita la maximum de ei pentru a conduce în siguranță și pentru a vă proteja pe dumneavoastră, pe pasagerii dumneavoastră și a evita orice incidente exterioare vehiculului la momentul parcării.